Truitjes

Foto op 27-01-16 om 13.11

Ik keek laatst naar een musical over het leven van Willem Ruis. Willem Ruis was een sympathieke, ambitieuze radioverslaggever, die bedacht dat je een extravagante kwisprogramma op de televisie kon leiden, niet als bedaagde grappenmaker, maar als uitbundig personage. Schreeuwend, scheldend, zoenend, omhelzend, hardop filosoferend, dichtend en dat alles in uitroeptekens maar vanuit een goed hart. De moderne Pantagruel. Hij maakte zichzelf bigger than life en had succes. De spelkandidaten moesten er, in tegenstelling tot hem, zo gewoon mogelijk uitzien. De meeste kandidaten droegen lelijke brillen, de vrouwen vlotte bloemetjesjurken die net niet goed zitten en de mannen, met hun vale snorretjes, onveranderlijk truitjes uit het brei-apparaat. Van die dingen met  een soort tekening er op. Vierkanten, driehoeken, de skyline van een stad, boomblaadjes… Toen ik de musical zag dacht ik nog: zo zagen ze er toch niet echt uit? Maar ik zag daarna een aflevering van Andere Tijden over de grote spelshows in de jaren ’70 en ’80… ja hoor, ze zagen er allemaal zo uit. Een goede spelleider is een verhalenverteller. Hij leidt de meest sympathieke personages langs een aantal beproevingen, hij zorgt er voor dat het publiek juist déze mensen alles gunt, hij laat ze lijden, in onzekerheid verkeren en tenslotte ternauwernood winnen. Opluchting, welbehagen! Het geheim van televisie is dat je zorgt dat het publiek niet doorheeft dat ze naar een vertelling kijken, het verhaal van de kleine man, die, opgetild door een wonderbaarlijk figuur, wordt opgetild om even de ervaring van het Sublieme te beleven. Lang hield Willem Ruis deze uitputtende rol van jonge God niet vol: hij overleed op 41 -jarige leeftijd, volledig gesloopt.

Gepubliceerd door Jan

Vanaf 1986 schrijf ik professioneel voor theater, TV en film. Bovendien geef ik les aan diverse schrijfopleidingen en ondersteun producties inhoudelijk/dramaturgisch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *