Intentie en Obstakel

Ik heb net de videoworkshop van Aaron Sorkin (The West Wing, A few good men, The Social Network) gedownload van Masterclass. Kost 90 dollar.

En? Is het wat?

De eerste drie lessen heb ik gezien. Het zijn er vijfendertig en elke les duurt zo tussen de vijf en tien minuten. Voor een deel is t ouwe koek, maar daardoor ook weer verhelderend. Zijn kernbegrippen om een conflictsituatie te bedenken zijn: INTENTIE  en OBSTAKEL. Zonder een Intentie is er geen verhaal, en zonder dat de Intentie een Obstakel tegen komt, evenmin. Assepoester, ooit rijk, vervalt na het overlijden van haar vader in armoede. Intentie: Assepoester wil weer rijk zijn en terug naar de eerdere status. Obstakel: de stiefmoeder en haar ugly dochters. Een intentie kan niet sterk genoeg zijn – en daardoor het obstakel ook niet. Is het conflict eenmaal helder en heeft het publiek zich met het probleem verbonden, dan komen de oplossingen, de je kunt inleiden met de woorden MAAR (Er komt een goede fee) EN DAAROM (Besluit ze naar het bal te gaan) en ECHTER (Ze moet om twaalf uur weg zijn). Eenverhaal zonder Intentie en Obstakel, en zonder Maar, Echter en En Daarom – is geen verhaal. De videolessen zien er geweldig goed uit. Mooi, gestileerd camerawerk, goed geluid. Dat mag ook wel voor het geld, maar ik denk: Als ik dat soort video’s ga maken, moeten ze er zo uit zien!

 

Gepubliceerd door Jan

Vanaf 1986 schrijf ik professioneel voor theater, TV en film. Bovendien geef ik les aan diverse schrijfopleidingen en ondersteun producties inhoudelijk/dramaturgisch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *