Twee rollen

The Zoo Story
The Zoo Story

In The Zoo Story van Edward Albee, zijn eerste toneelstuk, ontmoeten twee mannen elkaar op een bankje in het Central Park. Ik ben wel eens in het Central Park geweest en alles wat er over wordt gezegd, zelfs de grootste onzin,  klopt. Maar goed. Een aardige intellectueel probeert op dat bankje de chique New York Times te lezen en hij wordt aangesproken door een man uit het volk, die om een praatje verlegen zit. De man uit het volk ventileert zijn twijfelachtige normen en waarden, zijn verhalen, waaruit een grote verongelijktheid spreekt, is hartstochtelijk in alles, waar de brave intellectueel geen weerwoord op heeft. Het eind is (spoiler) dat de brave intellectueel, met al zijn pacifisme en rationalisme,  de man van het volk dood schiet. My Dinner with André (André Gregory en Wallace Shawn) vertelt het verhaal van twee mannen in een restaurant, die elkaar verhalen vertellen. Eentje heeft geluk in het leven gehad – is beroemd regisseur en acteur geworden, en de ander een ploeterend acteurtje die zich niet thuis voelt in dat deftige restaurant. De rijke man vertelt verhalen over alle reizen en meditatiecursussen in zijn leven, de kleine acteur kan alleen maar antwoorden met verhalen over mensen bij hem in de buurt. De wasserij, de winkel op de hoek, zijn huwelijksproblemen — wie verdient onze bewondering en wie verdient onze sympathie? Ik hou wel van dit soort stukken. Ik noem ze ‘talking heads’, een scheldwoord voor mensen die geloven in ‘show, don’t tell’ – en daardoor een geuzennaam. Ik denk echt dat je werelden vol chaos en poëzie, waarheid en leugens – de illusie van leven kunt oproepen door middel van de conversatie. Bij Plato, in Symposion, zie je al dat een botsing van meningen aan een tafel levendiger,  interessanter en spannender kan zijn dan een oorlogsverslag. ‘Fragmenten’ is een stuk van onder andere Jeroen van den Berg, deels in het Nederlands en in het Engels geschreven. Twee mannen proberen op hun manier de horizon te interpreteren die zij voor zich zien. Ze proberen het met elkaar eens te zijn, maar zelfs de horizon is voor ieder weer anders. Ik denk dat ik een stuk zou willen schrijven over twee gitaarspelenden mannen.

Gepubliceerd door Jan

Vanaf 1986 schrijf ik professioneel voor theater, TV en film. Bovendien geef ik les aan diverse schrijfopleidingen en ondersteun producties inhoudelijk/dramaturgisch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *