Ironie

Het filmpje hier gaat over ironie. Ik doe nogal veel aan ironie; het idee om hele erge dingen als een stomme grap te beschouwen houdt me iets meer overeind dan diezelfde hele erge dingen als heel erg te beschouwen. Maar David Foster Wallace vind -althans volgens dit filmpje – dat een verwerpelijke levenshouding, zeker in de kunst. Of, zoals in dit filmpje genoemde voorbeelden, de comedy. ‘Seinfeld’ is volgens dit filmpje een cynische, afstandelijke, postmodernistische rot-serie en ‘The Partridge Family’, en andere comedyseries die vaak eindigen in een ‘groep-hug’ zijn goed. Ik word altijd een beetje misselijk als ik een groep-hug zie. In plaats van een zichzelf relativerende ironie zou je sincerity, oprechtheid moeten nastreven. Wel humor, maar dan afgewisseld met ontroering en sentimentaliteit.
Volgens mij hebben de Amerikanen nooit iets van de échte romantiek begrepen. Dat je kunt lachen in plaats van huilen. Dat humor een geweldig middel is om pijn, leegte en eenzaamheid te verbeelden. De Amerikanen hebben niets met Heinrich Heine, laat staan onze eigen Gerard Reve. Ik wed dat de Amerikanen Moby Dick totaal anders lezen dan ik. Ik vind het boek nog net te pruimen vanwege al die groteske stompzinnigheden, maar de Amerikanen nemen het allemaal bloedserieus.
Rond de laatste eeuwwisseling was er in de amerikaanse film en televisie even ruimte voor deze romantische ironie, die hier als postmodern wordt omschreven. (American beauty, Donnie Darko, six feet under) Maar daarna sluit het gordijn weer en ‘hugt’ de hele familie elkaar weer nadat de misverstanden uit de weg zijn geruimd. Bwaaagh…
In alle ernst, zonder te zeggen ‘nou is ironie weer niet goed’, hoe staan jullie er in? Vinden jullie ‘ironie’ ook zo verwerpelijk, zoals David Foster Wallace volgens dit filmpje zou beweren?

Gepubliceerd door Jan

Vanaf 1986 schrijf ik professioneel voor theater, TV en film. Bovendien geef ik les aan diverse schrijfopleidingen en ondersteun producties inhoudelijk/dramaturgisch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *