Stedelijk

ba-2771b

In het Stedelijk Museum van Amsterdam zoek ik  een oude vriend, de Kienholz. Na de verbouwing ben ik niet meer in Het Stedelijk geweest, hoewel ik me herinner dat ik er altijd met een vrolijke opwinding over het Nieuwe vandaan kwam. The Beanery, zoals dit werk van Edward Kienholz eigenlijk heet, is een intallatie, waarin een café in LA precies is nagebouwd, op tweederde grootte, met de stamgasten er in, de krant van vlak voor het uitbreken van de Vietnam-oorlog nog in de krantenbak en een bordje Verboden voor homo’s aan de muur.  Alles overgoten door een waslaag om de tijd te conserveren. Als je op een knopje drukt kun je de stemmen uit 1964 nog horen en kun je de geur nog ruiken, die volgens een speciaal procédé op de ventilator wordt geblazen.

Alles is heel precies en naargeestig, niet in de laatste plaats omdat de gezichten van de stamgasten zijn vervangen door klokken. Amerikanen moeten niet veel van Edward Kienholz hebben. Zij op hun beurt gaan liever naar Amsterdam om de Rembrandt en de Van Gogh te zien.

Ik zoek mijn Kienholz in alle zalen, ik kan hem niet vinden. Hij is weg.

Ook de Barnett Newman (Who is affraid of red, yellow and blue nr 3, het schilderij dat in 1984 met een stanleymes is mishandeld) vind ik niet. Bij kunstwerken is het als met grafstenen van familieleden. Soms wil je gewoon even weten of ze er nog zijn.

Wel zijn er enkele zalen ingeruimd voor een jonge Amerikaanse kunstenaar die zijn lul fotografeert. En een tentoonstelling waarin je de Ed van der Elsken beleving kunt beleven.

Voor een kop koffie moet je buitenom lopen. Kost 2 euro 75.

Ter hoogte van het kitscherige van Gogh Museum maak ik de eerste plannen voor de oprichting van een museum voor kunstwerken die er niet zijn. Ik raak geïnspireerd, heel even borrelt het weer op. De blijdschap om een origineel idee. Een museum met lege muren. In de trein naar huis herinner ik me dat Willem de Ridder dat al eens heeft gedaan. Een audiotour waarmee je met een volledige uitleg naar lege muren staat te kijken. Dat was in het Stedelijk.

Gepubliceerd door Jan

Vanaf 1986 schrijf ik professioneel voor theater, TV en film. Bovendien geef ik les aan diverse schrijfopleidingen en ondersteun producties inhoudelijk/dramaturgisch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *