Hennis

Denkt aan mevrouw Hennis. En aan de kleurrijke manier waarop zij een tijdje geleden in de Tweede Kamer werd afgebrand. Er kwam zelfs een kleine verkleding aan te pas. Iedereen, kamerbreed, mocht zijn puntjes halen voor eigen publiek. En wat stonden ze allemaal aan de goede kant en wat waren ze welbespraakt! Ik probeerde het woord hypocriet te onderdrukken, vooral omdat het zo’n lelijk woord is. Twee jonge militairen worden met ondeugdelijk materiaal eropuit gestuurd. Dat spul is ondeugdelijk omdat het leger geen budget heeft om een deuk in een pakje boter te slaan. Daar gebeurt dan vroeg of laat een ongeluk mee, dat is onvermijdelijk. De minister heeft dingen nagelaten die ze had kunnen doen, maar je kan met behoud van feiten ook zeggen dat ze dingen wel heeft gedaan die blijkbaar niet hebben gewerkt. Bovendien zit ze in een spagaat. De minister is er om het leger én de overheid te verdedigen. En als je het ene verdedigt, krijg je op je kop van het andere. Het is een situatie die je met geen mogelijkheid goed kunt doen. Begrijp me goed, ik vind het altijd leuk als er weer een VVD-minister de fout in gaat, maar deze keer moest ik harder lachen om de kolderieke, pompeuze en heilige verontwaardiging van mensen die het in dezelfde positie niet beter zouden doen. En het zijn natuurlijk leuke scenes.

Gepubliceerd door Jan

Vanaf 1986 schrijf ik professioneel voor theater, TV en film. Bovendien geef ik les aan diverse schrijfopleidingen en ondersteun producties inhoudelijk/dramaturgisch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *