haardloper-huzengoa

Tekst Theatergroep WAARK, Groningen

2011

 

Louwe Huizenga, of Luurt, zoals hij eerst heette, of Leo, zoals hij later heette, was een fenomenale hardloper, die in de beginjaren van de vorige eeuw furore maakte, wereldrecords verbrak en de atletiek op een ander plan zette. Hij is geboren in Wehe en heeft het grootste deel van zijn leven doorgebracht in Groningen en Noord – Drenthe. Ondanks een indrukwekkende lijst records is hij nu volslagen onbekend.  Het hoogtepunt van zijn  sportieve carrière duurde maar twee jaar; 1915 en 1916, waarin hij een viertal indrukwekkende marathons liep.  Daarna verdween hij, ongewild, langzamerhand  uit het centrum van de roem. Om die onbekendheid te doorgronden heeft de journalist Job van Schaik de biografie van Huizenga geschreven. Het blijkt een aaneenschakeling van domme pech, onwil, ‘randstedelijke arrogantie’, verkeerde beslissingen en Huizenga’s verschrikkelijk karakter te zijn.

‘Dien leven was n stuk mooier west zunder dij grote bek van die.’

Op een mooie voorjaarsavond in 1915 betreedt Louwe Huizenga het Noordersportterrein in Groningen. De noordelijke atletiektop is er in training en de 21-jarige slagersknecht vraagt of hij een keertje mee mag lopen. Tot ieders verbazing wint hij de trainingswedstrijd met groot gemak, in zijn slagerskloffie en op gewone schoenen. Een legende is geboren.

Gepubliceerd door Jan

Vanaf 1986 schrijf ik professioneel voor theater, TV en film. Bovendien geef ik les aan diverse schrijfopleidingen en ondersteun producties inhoudelijk/dramaturgisch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *