264px-Affiche_Het_experiment_van_de_heer_Borgers_-_Fryske_Toaniel_Stifting_Tryater_-_2004-01-31

‘Het experiment van de heer Borgers’ – Jeugdtheater van Tryater, gespeeld door Henk de Reus – 2003

Het publiek kijkt zich de ogen uit tijdens Het Experiment van de heer Borgers. In een krappe, bloedhete vrachtwagen is een ingenieus décor gebouwd, vol technische snufjes. Tryater brengt een visueel opmerkelijke voorstelling, waarin theater en film met elkaar worden gecombineerd. Het is bijzonder om te zien hoe spelers in een vooraf opgenomen film toch enige interactie kunnen hebben met het live publiek.
Kees de Reus is een ware verstrooide professor. Zijn wanhoop is dan misschien niet ontroerend (daarvoor is het allemaal net iets te overdone), maar intrigerend is deze man wel. Dat Borgers uiteindelijk behoorlijk doordraait, zie je al van ver aankomen. Hoewel iedereen misschien wel eens iets aan het verleden zou willen veranderen, weet een mens met gezond verstand natuurlijk dat gedane zaken geen keer nemen.
Uiteindelijk besluit Borgers dat hij niets meer met het verleden te maken wil hebben. Nee, de 21ste eeuw, die is het mooiste wat er is. Hij wil een BMW, hij wil rennen, gas, snelheid. ,, I want it all !’’, roept hij, waarna de vrachtwagen opstijgt en begint te vliegen. Hoog boven de wolken, de wereld uit. Waanzin? Misschien wel, maar dankzij de muziek van Queen die eronder zit, wel leuke waanzin.

Gepubliceerd door Jan

Vanaf 1986 schrijf ik professioneel voor theater, TV en film. Bovendien geef ik les aan diverse schrijfopleidingen en ondersteun producties inhoudelijk/dramaturgisch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *