Matilda’ (Naar Roald Dahl) voor RO- theater Rotterdam

 

1990
Matilda is een hyper-intelligent meisje dat helaas in de verkeerde omstandigheden geboren wordt. Haar vader is een louche autoverkoper en haar moeder een ordinaire blondine. Ook met haar lagere school treft ze het niet. Die wordt geterroriseerd door de meest verschrikkelijke anti-pedagoge en rabiate kinderhaatster, miss Bullstronk (juffrouw Bulstronk). Gelukkig is er nog miss Honey (juffrouw Engel) die Matilda’s kwaliteiten herkent. Desondanks bevrijdt Matilda op eigen bovennatuurlijke kracht de wereld, althans het kleine Engelse plaatsje waar het verhaal zich afspeelt, van de onderdrukking door de volwassenen.
Dahl kiest in zijn verhaal onvoorwaardelijk voor de kinderen. Met uitzondering van miss Honey en een verder onbekende bibliothecaresse, komen alle volwassenen er bijzonder slecht af. Het is de kracht van Dahl dat hij zijn thema naar een hoger plan tilt. Hier hebben we een zeer getalenteerd meisje, wier aanleg van nature aanwezig lijkt te zijn. Opvoeding bij Dahl heeft geen andere functie dan de natuurlijke aanleg te onderdrukken. En het onderwijs is voorbestemd om genialiteit gelijk te schakelen en op het niveau te brengen van de middelmatige mens. In de wereld van Matilda spelen gelukkig andere krachten.
In de regie van Vonne van der Meer maakte het Ro-theater van die wereld een prachtig spektakel vol vaart, theatertrucs en ambiance. Een garage, die halen we compleet met auto toch even uit de muur. Een slaapkamertje, dat bouwen we in de balkons van de toneellijst. Als een ware dictator krijgt miss Bullstronk haar eigen standbeeld op het midden van het schoolplein. De vader van miss Honey roepen we tot leven in een schilderij dat kan glimlachen. Zelfs een kind slingeren we aan haar vlechten over de muur van het schoolplein. En de kinderen in de zaal letten natuurlijk op want er was wat te beleven, ieder ogenblik.

Gepubliceerd door Jan

Vanaf 1986 schrijf ik professioneel voor theater, TV en film. Bovendien geef ik les aan diverse schrijfopleidingen en ondersteun producties inhoudelijk/dramaturgisch.

Doe mee met de conversatie

6 reacties

 1. Beste
  Jeugdtheater Scherven uit Bellegem (België) is op zoek naar theaterteksten van Matilda ( en ook Sjakie en de chocoladefabriek) om te lezen in functie van onze stukkeuze voor 2020. Is uw tekst beschikbaar voor ons? Zo ja, onder welke voorwaarden?
  Alvast dank voor uw reactie

 2. Goedendag,
  Met het jeugdtoneel van onze toneelclub zijn wij gedesinteresseerd in dit stuk en zouden we het graag willen lezen. Ik vraag me af of het stuk ook al is vertaalt in het Fries of als de mogelijkheid hiertoe is. Waar zouden we een zichtversie op kunnen vragen of weet u wie de Friese versie in beheer heeft?

  Vriendelijke groet

  Yme Nota

 3. Zou ik voor mijn theaterklas onderbouw VO in Haarlem het script Matilda kunnen inzien en gebruiken voor een voorstelling in april 2022. Onder welke voorwaarden stel je dit beschikbaar? Ik hoor het graag.

 4. Beste Jan,
  Ik heb eenzelfde vraag: kan het script dat je schreef voor ‘Matilda’ gebruikt worden? Het zou niet voor een opvoering zijn, maar om intern te gebruiken in de theaterlessen, in schoolverband. Bedankt voor een reactie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *